Проросійський мер Риги балотується до Європарламенту

Вівторок, 26 лютого 2019, 20:14

Мер Риги Ніл Ушаков і його колишній заступник Андріс Амерікс підтвердили, що братимуть участь у виборах до Європарламенту. На своїй посаді Ніл Ушаков залишиться як мінімум до 26 травня, тобто до дня виборів.

Про це пише Delfi.

"Проти нас фактично ведеться війна. Не тільки проти партії, проти рижан. В Сеймі на цілком серйозно розглядається ідея позбавити рижан привілеїв, які дає "карта рижанина". Єдине рішення - захищати Ригу на рівні Європи. Я буду боротися, використовуючи всі інструменти", - заявив Ушаков.

На питання про те, що саме Ушаков збирається робити в Європарламенті для захисту рижан, він відповів ухильно: використовувати всі засоби впливу і співпрацювати з іншими соціал-демократами. "Дайте мені скласти план", - сказав він.

Колишній віце-мер Риги Андріс Амерікс сказав, що спочатку у нього не було планів ставати євродепутатом. "Ми обговорили це з однопартійцями і прийшли до висновку, що це необхідно. В Європарламенті ми будемо партією однієї з європейських столиць".

За словами Ушакова, в Ризі залишиться працювати максимально професійна команда. "Вони зможуть підтримувати той курс, якого Рига дотримується з 2009 року", - сказав мер. Ушаков також заявив, що в другій половині травня візьме відпустку, щоб забезпечити "прозорість процесу".

"До останнього моменту не хотів погоджуватися на це рішення. І публічно, і в приватних бесідах я говорив, що не хочу цього робити. Але те, що зараз відбувається на політичному рівні, було останньою краплею", - заявив Ушаков.

Правління проросійської "Злагоди" ще має розглянути кандидатури Ушакова і Амерікса. Засідання правління партії, на якому планується затвердити список, відбудеться 28 лютого.

Передбачається, що Ушаков очолить єдиний список "Злагоди" і "Честі служити Ризі". Раніше "Злагода" оголошувала, що першим номером у списку на виборах до Європарламенту стане В'ячеслав Домбровський.

Нагадаємо, 30 січня латвійське Бюро із запобігання та боротьби з корупцією провело обшук у офісі та будинку Ушакова у зв'язку зі справою про закупівлі в муніципальному підприємстві Rīgas satiksme.