ЄС планує обов’язкові обмежувачі швидкості для всіх авто з 2022 року

Середа, 27 березня 2019, 09:20

Європейська комісія попередньо ухвалила норми, які з 2022 року зроблять обов’язковими технології обмеження швидкості для всіх автомобілів, що продаються в ЄС.

Прихильники цих заходів говорять, що вони можуть врятувати тисячі людських життів, повідомляє BBC.

Євросоюз ставить за мету скоротити смертність на дорогах до нуля до 2050 року.

Згідно з новими правилами, європейські автомобілі повинні будуть оснащуватися системою розумної корекції швидкості (ISA), вдосконаленими екстреними гальмами і технологією, яка буде перешкоджати виїзду автомобіля за межі своєї смуги.

"Щороку до 25 тисяч осіб гине на наших дорогах. Причина абсолютної більшості цих нещасних випадків - людський фактор", - заявила єврокомісар Ельжбета Беньковська.

Іспанія обмежила швидкість на вторинних дорогах до 90 км/год

"Завдяки новим вдосконаленим функціям безпеки, які стануть обов'язковими, ми зможемо досягти такого ж ефекту, який можна буде порівняти з запровадженням ременів безпеки", - додала вона.

Серед нових заходів, які стануть обов’язковими для легковиків, мікроавтобусів, вантажівок та автобусів, називають також систему попередження про те, що водій засинає або чимось відволікся, наприклад, смартфоном. Крім того, обов’язковими хочуть зробити реєстратори даних у випадку аварії.

Нові заходи також передбачають уникнення "сліпих зон" для водіїв.

В Австрії оштрафували водія, який 42 дні поспіль перевищував швидкість

Плани спрямовані на те, щоб до 2038 року кількість серйозних травм при ДТП зменшилась на 140 тисяч. Європейське агентство з транспортної безпеки схвалює ці плани.

Правила повинні схвалити також Європейський парламент і Рада ЄС. Процес може зайняти кілька місяців.