У Словаччині перед 2 туром виборів президента обмежили підвищення пенсійного віку

Четвер, 28 березня 2019, 15:00

Парламент Словаччини у четвер ухвалив обмеження підвищення пенсійного віку в країні до 64 років, що, за словами економістів, збільшить тиск на майбутні бюджети, оскільки член ЄС стикається зі швидким старінням населення.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Минулого року пенсійний вік встановили на рівні 62,5 років відповідно до закону 2012 року, що збільшує пенсійний вік щороку. Формулу похвалили економісти як спосіб полегшити тиск на державні фінанси, йдеться у матеріалі.

"Ми не хочемо, щоб люди пішли на пенсію у 70 або 72 роки в майбутньому, що абсолютно неприпустимо. Ми не хочемо, щоб люди померли за машинами", - заявив після того, як парламент у четвер схвалив законопроект, Роберт Фіцо, лідер найбільшої партії правлячої коаліції і колишній прем'єр-міністр.

Від абортів до покарання РФ: як обрання нової президентки Словаччини допоможе Україні

Фіцо був прем'єр-міністром 2012 року, коли відповідний закон запровадила його партія "Смер - Соціальна демократія". Ця ліва партія втратила громадську підтримку після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка минулого року, яке викликало масові протести. Smer заявила, що новий крок спрямований на поліпшення соціального становища пенсіонерів.

Словаччина має одне з найбільш швидко старіюче населення в Євросоюзі. Очікується, що пенсійний вік досягне 64 після 2030 року, відповідно до розрахунків експертів.

Жінкам дозволять виходити на пенсію на шість місяців раніше, якщо вони мали одну дитину, роком раніше, якщо вони мали двох дітей і на 18 місяців раніше, якщо вони мали трьох дітей.

Економіка Словаччини значною мірою залежить від виробництва автомобілів, але її державні фінанси на сьогодні є в добрій формі, сказано в матеріалі.

Нагадаємо, 30 березня у Словаччині відбудеться другий тур президентських виборів, у який вийшли опозиціонерка Зузана Чапутова та віце-президент Єврокомісії Мілош Шефчович - кандидат від Smer.