Угорщина відмовляє в харчуванні шукачам притулку - правозахисники

П'ятниця, 26 квітня 2019, 13:19

Угорська влада систематично відмовляє в їжі шукачам притулку, заявки яких були відхилені і які перебувають в прикордонних транзитних зонах країни до депортації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у звіті угорського відділення правозахисної організації Гельсінський комітет.

Правозахисники відзначають, що Угорщина почала позбавляти їжі деяких громадян третіх країн, затриманих у транзитних зонах, в серпні 2018 року. Угорська влада почали роздавати їжу людям тільки після втручання Європейського суду з прав людини.

У період з лютого 2019 року по 23 квітня 2019 року було зафіксовано не менше 8 випадків, що стосуються 13 голодуючих людей в транзитних зонах.

У 2015 році Угорщина побудувала паркан вздовж південного кордону країни з Сербією і перестала пускати мігрантів.

Угорська влада приймає заяви про надання притулку тільки від невеликої квоти людей, допущених в прикордонні транзитні зони. Минулого року правила прийому були посилені.

Представник уряду Угорщини Золтан Ковач відкинув критику щодо поводження з мігрантами, заявивши, що влада надала "все для людей, які мають законне право залишатися в транзитній зоні", але додав, що продукти харчування не надаються тим, кому відмовили в наданні притулку.

Ковач сказав, що коли клопотання людей про надання притулку відхилені, вони можуть залишити транзитну зону і повернутися в Сербію.

Однак Угорщина і Сербія не мають угоди про реадмісію, що означає, що ті, хто знаходиться в транзитній зоні, не можуть бути юридично депортовані.

"Ідея полягає в тому, що якщо ви змусите людей голодувати, ви змусите їх повернутися до Сербії", - сказала Марта Пардаві, співголова угорського Гельсінського комітету.