Столтенберга залишили генсеком НАТО, щоб не дати Трампу призначити наступника - ЗМІ

Середа, 3 квітня 2019, 14:49

Союзники по НАТО продовжили термін повноважень генерального секретаря, щоб не дати президенту Дональду Трампу призначити наступника Єнса Столтенберга.

Як повідомляє "Європейська правда", таку інформацію розповсюдило британське видання The Times.

Минулого тижня члени Альянсу затвердили продовження мандата Столтенберга на посаді генсека НАТО до 2022 року. Це вже друге продовження терміну його повноважень і в цілому він буде керувати Альянсом 8 років.

У 70-річній історії НАТО лише один генсек обіймав цю посаду довше, інші керівники працювали не більше 5 років.

Два високопоставлених джерела в розмові з журналістом повідомили, що союзні країни прагнули відсунути битву за наступника Столтенберга до виборів в США в надії, що Дональд Трамп не переобереться на другий термін.

НАТО має намір забезпечити прохід суден України через Керченську протоку - Гатчісон

Трамп неодноразово звинувачував європейських членів НАТО в нездатності внести справедливу частку у витрати на оборону. Тільки вісім з 29 членів НАТО досягають мінімального цільового показника в 2% ВВП.

Цього тижня у Вашингтоні відзначають 70-річчя створення НАТО, але в столиці США пройде тільки зустріч глав МЗС, Трамп не приймає національних лідерів. Наступний саміт лідерів пройде в Лондоні в грудні.

Один із співрозмовників видання сказав, що продовження терміну повноважень Столтенберга мало обмежити ймовірність того, що Трамп "втрутиться" у вибори генсека.

"Було відчуття, що краще просунути його (Столтенберга. - Ред.) на термін після президентських виборів", - сказав другий співрозмовник, але додав, що якщо Трамп буде переобраний, "він, очевидно, тоді в грі".

Видання зазначає, що формальних керівних принципів, що регулюють процес вибору нового генсека, не існує.

Переговори проходять у закулісній формі і тривають до досягнення консенсусу з урахуванням географічного балансу між країнами на інших керівних посадах в НАТО. США, як домінуюча військова сила в альянсі, є першими серед рівних.

Трамп заявив вчора, що він хотів переобрання Столтенберга і назвав свої стосунки з ним "видатними": "Він виконав відмінну роботу, і коли прийшов час переобрання, у мене не було сумнівів, кого я хочу бачити на цій посаді".