Чеські експерти: стаття про Зеленського слугувала російській пропаганді

Вівторок, 30 квітня 2019, 15:21

Стаття на сайті "Чеське радіо Плюс" під назвою "Єврей на чолі українських фашистів" містила багато фактичних помилок і зіграла на руку російській пропаганді.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у спільній заяві чеських активістів, експертів та журналістів, оприлюдненій на Facebook-сторінці україністки Ленки Віх.

Журналіст Ян Фінгерланд опублікував статтю про переможця президентських виборів в Україні Володимира Зеленського. Керівництво Чеського радіо пізніше вибачилося лише за назву і змінило її, але не стало вносити зміни до тексту.

"На жаль, текст Яна Фінгерланда неправильний по суті і зовсім некоректний. Від самого початку хочемо підкреслити, що ми зрозуміли мисленнєву конструкцію автора. Вона не була ані новою, ані оригінальною, вона з’явилася майже у всіх світових медіа. І полягала вона у тому, що український антисемітизм не може бути аж таким страшним, якщо "окрім Ізраїлю, Україна буде єдиною країною в світі, де дві найвищі посади обійматимуть євреї". Однак ми маємо констатувати, що навіть у цьому автор сам собі суперечить", - йдеться у заяві.

На їхню думку, недостатня обізнаність з українськими реаліями призвела до того, що автор розкрив цю думку у спосіб, що слугував російській пропаганді.

"Йдеться не так про те, що уривки з тексту використали проросійські дезінформаційні медіа, як насамперед про те, що він відтворює найважливіші тези, якими користується Росія в інформаційній війні проти Україні. Попри всі наші застереження, ми б хотіли вірити, що це не було замислом автора", - зазначають експерти.

Вони також наводять список помилкових фактологічних тверджень, як, наприклад, те, що "єврейське походження Зеленського набуло наприкінці кампанії особливого значення". Насправді, протягом усієї передвиборчої кампанії це питання не відігравало жодної ролі.