Посол США закликав відповісти на атаку на танкери у Перській затоці

Вівторок, 14 травня 2019, 13:15

Посол США в Саудівській Аравії заявив, що Вашингтон повинен дати "доречну відповідь" після того, як визначить, хто стоїть за нападом на нафтові танкери біля узбережжя Об'єднаних Арабських Еміратів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Іран є головним підозрюваним у недільному нападі, хоча у Вашингтона немає переконливих доказів. Тегеран спростував свою причетність.

"Нам потрібно провести ретельне розслідування, щоб зрозуміти, що сталося, чому це сталося, а потім прийти до розумних відповідей, не допускаючи війни", - заявив посол Джон Абізаїд.

"Не в інтересах (Ірану), не в наших інтересах, не в інтересах Саудівської Аравії мати конфлікт", - сказав він.

Чотири торговельні судна, зокрема два саудівські нафтові танкери, були пошкоджені в неділю біля Фуджейри, одного з семи еміратів ОАЕ і бункеровочного центру недалеко від Ормузької протоки.

Влада ОАЕ не сказала, хто стоїть за нападом. МЗС Ірану назвав інцидент "тривожним і лячним".

Минулого тижня Вашингтон оголосив про направлення авіаносця й оперативної групи бомбардувальників у Перську затоку, щоб протистояти тому, що американські чиновники назвали "явними ознаками" загроз від Ірану для США і союзників у регіоні. США також оголосили про розгортання на Близькому Сході додаткової системи протиракетної оборони Patriot та корабля USS Arlington.

Тегеран заявив, що Вашингтон бере участь у "психологічній війні". Перед цим Іран оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

США ще рік тому оголосили про вихід з угоди і відтоді посилили санкції проти Ірану.