США розчаровані відмовою Туреччини відпустити співробітника американського консульства

Четвер, 16 травня 2019, 19:30

Сполучені Штати висловили розчарування відмовою турецького суду звільнити співробітника консульства США, обвинуваченого в шпигунстві.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

На слуханні в середу, Метіну Топузу, перекладачеві з турецької в одному з відділів консульства США в Стамбулі, було наказано провести під арештом час щонайменше до наступної появи в суді, запланованої на 28 червня.

"Розчарована результатом вчорашніх слухань в Туреччині", - заявила прес-секретар Держдепартаменту Морган Ортагус.

"Ми не бачили достовірних доказів будь-яких порушень, але співробітник консульства у Стамбулі Метін Топуз залишається у в'язниці. Ми знову настійно закликаємо турецьку владу оперативно, транспарентно і справедливо вирішити це питання." – наголосила вона.

Топуз, який перебуває під вартою з моменту його арешту в 2017 році, є одним із трьох співробітників консульства США, яким були пред'явлені звинувачення у кримінальних справах, які були основними подразниками у відносинах між союзниками по НАТО.

Він перебуває під судом за звинуваченням у шпигунстві і зв'язках з мережею клірика Фетхуллаха Гюлена, який перебуває в Сполучених Штатах і звинувачується Туреччиною в організації невдалого перевороту 2016 року.

Топуз заперечує звинувачення, стверджуючи, що від нього не залежало, з ким контактувати в процесі роботи.