ЄС пригрозив Туреччині санкціями через бурові роботи поблизу Кіпру

П'ятниця, 21 червня 2019, 09:02

Лідери Європейського Союзу висловили свою солідарність і повну підтримку Кіпру в четвер у зв'язку з незаконною бурової діяльністю Туреччини у винятковій економічній зоні острова і пригрозили Анкарі заходами у відповідь.

Про це йдеться у висновках саміту ЄС, повідомляє "Європейська правда".

"Що стосується тривалої незаконної бурової діяльності Туреччині у Східному Середземномор'ї, то ЄС, як зазначено у висновках Ради від 18 червня 2019 року, буде уважно стежити за розвитком подій і готовий реагувати відповідним чином і в повній солідарності з Кіпром", - заявили лідери ЄС, пообіцявши розглянути "цільові заходи".

Лідери закликали Єврокомісію та Європейську службу зовнішніх дій (EEAS) представити варіанти "відповідних заходів без зволікання."

Президент Єврокомісіїї Жан-Клод Юнкер попередив Анкару, що вона може очікувати жорсткої відповіді, повідомляє Ekathimerini.

Туреччина направить новий корабель для пошуку газу біля Кіпру попри попередження ЄС

"Ми повністю солідарні з Кіпром. Те, що Туреччина робить в водах Кіпру, абсолютно неприйнятно [...] Комісії доручено запропонувати заходи, які будуть прийняті як можна швидше, коли справа дійде до цього конфлікту, і ми це зробимо, і це не будуть м'які заходи", - сказав Юнкер.

Залишається неясним, якими ці заходи будуть насправді. За словами джерел у Брюсселі, ці заходи можуть полягати у продовженні заморожування коштів, виділених Туреччині для вступу в ЄС, і переговорів щодо митного союзу, а також введення санкцій щодо фізичних осіб і компаній, які беруть участь у буровій діяльності Туреччині.

Оприлюднення будь-яких заходів очікується в найближчі тижні і майже напевно до серпневих літніх канікул.