Опозиційний кандидат лідирує напередодні перевиборів мера Стамбула

П'ятниця, 21 червня 2019, 13:54

Опозиційний кандидат у мери Стамбула Екрем Імамоглу лідерує у соцопитуваннях напередодні повторних виборів міського голови, які відбудуться у неділю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Мільйони виборців у Стамбулі в неділю підуть на виборчі дільниці, у той час, як партія президента Реджепа Таїпа Ердогана намагається повернути собі контроль над найбільшим містом Туреччини.

Битва за Стамбул: чи зможе партія Ердогана відновити контроль над головним містом Туреччини

Повторні вибори відбуваються після того, як найвищий виборчий орган Туреччини виніс рішення на користь Партії справедливості і розвитку Ердогана і скасував результат голосування на виборах мера 31 березня.  

Перемогу з дуже незначною перевагою голосів тоді здобув кандидат від опозиції Екрем Імамоглу, обігнавши свого суперника, провладного кандидата та експрем'єра Біналі Їлдирима. Опозиційний кандидат назвав перевибори битвою за демократію, наполягаючи на тому, що його перемога була несправедливо скасована.

ЄС вимагає від Туреччини пояснень через скасування результатів виборів у Стамбулі

Опитування громадської думки показують, що Імамоглу має невелику перевагу над своїм суперником. Згідно з дослідженням ORC, Імамоглу може завершити гонку попереду свого опонента з результатмо 48,3% до 47,7%.

Суперечливе рішення про скасування виборів посилило занепокоєння Заходу з приводу стану демократії і верховенства права в Туреччині. 

Битва за Стамбул розглядається як перевірка популярності Ердогана в умовах різкого економічного спаду, зростання безробіття і зростання цін на продовольство.