Ліберали висунули умови для обрання наступниці Юнкера

П'ятниця, 12 липня 2019, 10:11

Центристсько-ліберальна група Європарламенту Renew Europe висунула умови для підтримки Урсули фон дер Ляєн на посту президента Європейської комісії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Серед умов, викладених у листі, ліберали називають службове підвищення Маргарете Вестагер та ширші кліматичні амбіції.

Листа, який сигналізує, що отримати підтримку Renew Europe буде нелегко, було адресовано наступного дня після того, як фон дер Ляєн зустрілася з політичними групами парламенту, аби заручитися їхньою підтримкою перед голосуванням на високу посаду в ЄС.

Група вимагає, серед іншого, щоб Вестагер, кандидатка лібералів на пост президента Єврокомісії та нинішній комісар з питань конкуренції, отримала посаду віцепрезидента комісії, рівну за повноваженнями її суперника соціал-демократа Франса Тіммерманса.

"Зелені" Європарламенту не будуть голосувати за кандидатуру нової президентки Єврокомісії

Renew Europe також хоче, щоб фон дер Ляєн взяла на себе зобов'язання створити європейський механізм щодо дотримання верховенства права всіма країнами ЄС, який включав би режим санкцій за порушення принципів блоку.

Щодо клімату, Renew Europe вимагає, що ЄС повинен скоротити свої викиди до 55% до 2030 року в порівнянні з базовим рівнем 1990-х років, та у порівнянні з нинішньою метою в 40%. Досі фон дер Ляєн обіцяла досягти мети в 50%.

Renew Europe також хоче, щоб нові угоди про вільну торгівлю "включали обов'язкові положення про кліматичні та екологічні стандарти, економічні і соціальні цілі".

Фон дер Ляєн розраховує на підтримку своєї правоцентристської Європейської народної партії, яка контролює 182 місця в парламенті. Для затвердження вона потребує щонайменше 376 голосів. "Зелені" і ліві групи вже заявили, що не будуть її підтримувати.