Голова МЗС Молдови шкодує, що назвав придністровський конфлікт громадянською війною

Вівторок, 2 липня 2019, 13:22

Міністр закордонних справ і євроінтеграції Молдови Ніку Попеску заявив, що "використав не зовсім вдалу фразу", коли напередодні в Бухаресті назвав придністровський конфлікт громадянською війною.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Вживання цієї фрази було помилкою, про яку я шкодую. І сподіваюся, що ми подолаємо цей момент непорозуміння в моєму публічному виступі", - сказав він.

У Молдові розглядають можливість призначення генпрокурором іноземця

Збройні сили РФ не грали нейтральну роль і підтримали цей конфлікт на боці Тирасполя, підкреслив міністр.

"Ми знаємо, що 1992 року російська армія зробила дії, ворожі інтересам Кишинева. Це встановлений, перевірений і підтверджений історичний факт — як у внутрішньому законодавстві, так і на міжнародному рівні, зокрема Європейським судом з прав людини", - додав Попеску.

Водночас Попеску вважає, що 1992 року "одні громадяни Республіки Молдова перебували в стані збройного конфлікту з іншими громадянами Республіки Молдова".

1 липня на пресконференції в Бухаресті міністр заявив, що уряд Молдови зацікавлений в тому, щоб "полегшити життя наших співгромадян, які внаслідок громадянської війни 1992 року живуть в придністровському регіоні". За його словами, це буде здійснюватися через діалог, політику відкритості та "малі кроки": доступ до документів, надання громадянства, визнання дипломів тощо.

Нагадаємо, прем'єрка Молдови Майя Санду підтримала ідею надання в перспективі Придністров'ю автономії.