Західні Балкани просять ЄС не обмежувати для них експорт медичного обладнання

П'ятниця, 10 квітня 2020, 09:12

Міністри закордонних справ шести країн Західних Балкан закликали Брюссель зробити виняток для їхніх країн у експортних обмеженнях ЄС на медичне обладнання під час пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

ЄС в кінці березня затвердив схему експорту деяких засобів індивідуального захисту, таких як маски для обличчя, з метою зупинити столиці ЄС, що вводять національні заборони.

Обмеження експорту також призначалося для підвищення солідарності між країнами ЄС, водночас не дозволяючи зарубіжним країнам скуповувати велику кількість захисних засобів, які необхідні в блоці.

Але міністри закордонних справ Албанії, Боснії і Герцеговини, Косова, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії звернулися з листом на ім'я голови зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Боррелля, комісара з торгівлі Філа Хогана і комісара з питань політики сусідства Олівера Варгеї, в якому вказали, що обмеження ускладнили їх країнам можливість придбати засоби захисту, і попросили ЄС про виключення.

"Населення нашого регіону становить всього 17 мільйонів осіб. Купівля цих товарів не чинитиме негативного впливу на ринок Європейського Союзу ", - йдеться в листі.

Міністри відзначили, що Брюссель звільнив вісім інших сусідів - Норвегію, Ісландію, Ліхтенштейн, Швейцарію, Фарерські острови, Андорру, Сан-Марино і Ватикан - від обмежень.

Вони додали, що звільнення Західних Балкан від експортного контролю "послужить сильним сигналом для наших громадян, що в цьому ми всі разом, як європейці".

Чотири з шести країн, які підписали лист - Албанія, Чорногорія, Північна Македонія і Сербія - є визнаними кандидатами на вступ до ЄС.