Французький міністр пропонує ЄС використовувати менше англійської після Brexit

Середа, 13 січня 2021, 19:20

Міністр Франції з європейських справ Клеман Бон висловив думку про те, що країнам ЄС після Brexit варто рідше використовувати в офіційному спілкуванні англійську мову, надаючи перевагу іншим.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

На думку Бона, ЄС варто було б відмовлятися від "ламаної" (у значенні - недосконалої через те, що використовується неносіями мови) англійської, яка є офіційною в абсолютній меншості країн-членів, але заохочувати "лінгвістичне різноманіття".

"Після Brexit людям буде важче розуміти, чому ми всі користуємося ламаною англійською… Давайте звикати знову говорити іншими мовами", - сказав міністр. 

Він наголосив, що зараз країни-члени майже все робоче спілкування здійснюють англійською мовою. 

Міністр водночас не зазначив напряму, яким мовам пропонує у такому разі надати перевагу. Сам Бон добре володіє англійською. 

Після остаточного виходу Британії з ЄС, залишилося лише дві країни - Ірландія та Мальта - які використовують англійську як офіційну, поруч з рідними мовами. 

Хоча англійська вже тривалий час є основною офіційною мовою ЄС, лунає чимало нарікань, що "брюссельська" англійська стала "ламаною", набувши специфічних рис, нетипових для мови у середовищі її носіїв. 

Поруч з англійською, в офіційному спілкуванні європосадовців найчастіше використовується французька та німецька. Офіційні сайти органів ЄС, зокрема, Єврокомісії та Ради ЄС, мають розділи мовами усіх країн-членів.