Сенат Чехії вимагає у Росії негайно припинити агресію проти України

П'ятниця, 11 червня 2021, 14:12

10 червня Сенат Чехії виступив на підтримку України, засудивши російську агресію та закликавши невідкладно звільнити всіх незаконно затриманих українських громадян.

Про це повідомило посольство України в Чехії у п'ятницю, пише "Європейська правда".

Чеські парламентарі більшістю голосів прийняли постанову "Щодо актуальної ситуації на території суверенної держави Україна, окупованої військами Російської Федерації". Проти постанови не проголосував жодний сенатор.

У прийнятому документі Сенат закликав до невідкладного звільнення всіх українських громадян, які незаконно утримуються та ув'язненні на території Кримського півострова та в Росії.

Сенат виступив з вимогою до Росії невідкладно припинити бойові дії та порушення прав людини у Криму та на окупованих територіях східної України і констатував, що російські посадові особи, чия діяльність або бездіяльність уможливили або зумовили військові злочини проти України, постануть перед міжнародним кримінальним судом.

Чеські сенатори підтримали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах.

Окремо Сенат підтримав політику ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму і застосування обмежувальних заходів ЄС у відповідь на ці дії Росії.

Прийняття постанови ініціював голова комітету з питань закордонної політики, оборони та безпеки Павел Фішер, який зазначив у своєму виступі перед чеськими депутатами, що постанова є проявом солідарності і нагадуванням про значення незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.