Сербія надаватиме річний притулок для українців

Понеділок, 21 березня 2022, 23:34

Уряд Сербії вперше використав правовий механізм притулку та тимчасового захисту.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на N1.

Як зазначається, тимчасовий захист триває один рік, й рахується з 18 березня.

Рішення поширюється на громадян України та членів їхніх сімей, а також осіб без громадянства та іноземних громадян, які мають притулок або прирівняний до нього національний захист в Україні, та членів їх сімей з дозволеним місцем проживання в Україні.

Це норма також стосується громадян України та членів їхніх сімей, які на момент ухвалення рішення перебували в Сербії на законних підставах і їх право на проживання втратило чинність до скасування рішення про тимчасовий захист.

Міністерство внутрішніх справ Сербії займається реєстрацією осіб, яким надано цей статус, приймаючи рішення по кожній особі окремо.

Нагадаємо, за оцінкою міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, ЄС  доведеться прийняти близько 8 мільйонів українських біженців.

"Я думаю, що ми повинні дуже добре усвідомлювати, що понад три мільйони людей вже втекли, але ще багато, багато мільйонів втечуть", – сказала вона.

Лише два тижні тому верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що очікується 5 мільйонів біженців з України.

За даними ООН, 10 мільйонів людей покинули свої домівки в Україні через руйнівну війну Росії - або всередині країни, або як біженці за кордон.