МЗС України звернулося до світу через гуманітарну ситуацію в окупованому Херсоні

Вівторок, 22 березня 2022, 17:36

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту реагувати на ситуацію, що склалася в окупованому російськими військами Херсоні.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву поширили 22 березня. 

МЗС України зазначає, що 21 березня окупаційні війська чинять репресії проти мешканців міста, намагаючись придушити громадянський опір, і 21 березня застосовували зброю проти людей, які вийшли на протест, поранивши літню людину. Паралельно тривають спроби створити окупаційні органи влади. 

Зовнішньополітичне відомство зазначає, що через блокаду у місті критично не вистачає продуктів і ліків, особливо специфічних товарів, необхідних новонародженим і тяжкохворим людям.

У Херсоні заблоковані у тому числі близько сотні іноземних студентів, переважно з країн Африки.

"Незважаючи на зусилля уряду України та міжнародних гуманітарних організацій, РФ наразі відмовляється створити гуманітарний коридор для евакуації цивільних людей та доставки продовольства. З кожним днем місто наближається до гуманітарної катастрофи", - наголошує МЗС. 

"Закликаємо міжнародну спільноту вжити рішучих заходів проти Росії, зокрема запровадити нові болючі економічні санкції, аби змусити її зняти блокаду з Херсона та інших українських міст, створити умови для безпечного виїзду українських та іноземних громадян. Ми також закликаємо уряди іноземних держав, громадян яких російська армія утримує як заручників в Херсоні, посилити політичний тиск на Москву", -  йдеться у заяві. 

Як повідомляла "Українська правда", 21 березня на площі Свободи у Херсоні російські окупанти закидали світлошумовими гранатами проукраїнських мітингувальників та відкрили вогонь.

22 березня мешканці Херсона знову вийшли протестувати проти окупації, проти них застосували сльозогінний газ.