Вікно в Європу: завдяки чому Україна може стати членом Євросоюзу за прискореною процедурою

Середа, 30 березня 2022, 10:29

В умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну виникла пропозиція щодо прискореного вступу нашої держави до Європейського Союзу. Це важливо, адже зазвичай процес вступу до ЄС є тривалим і може зайняти від кількох років до кількох десятків років. Наприклад, Туреччина, яка подала заявку ще в 1987 році, досі не є членом блоку.

Про те, на яке прискорення може розраховувати Україна, читайте в статті юриста LCF Law Group Дмитра Каби Український прецедент: на яке прискорення вступу до ЄС може розраховувати Київ.

Наразі процедура вступу до Європейського Союзу є чіткою та регламентованою і складається з декількох послідовних етапів.

На першому етапі держава-претендент на членство подає відповідну заявку до Ради Європейського Союзу. Як правило, перед поданням заявки така держава підписує Угоду про асоціацію.

Другим етапом для набуття членства в ЄС є надання згоди представниками держав-членів для початку розгляду заявки. На цьому етапі Європейська комісія, за дорученням держав-членів, перевіряє відповідність держави-претендента критеріям набуття членства.

Зараз Україна перебуває саме на другому етапі вступу до Європейського Союзу.  

Надалі проходить етап визнання держави кандидатом на вступ до Європейського Союзу, під час якого держава, що подала заявку, заповнює розроблений Європейською комісією опитувальник для визначення готовності держави розпочинати переговори про вступ. Єврокомісія розглядає опитувальник і надає висновок. 

Після цього Єврорада визнає державу кандидатом на вступ та ухвалює рішення про початок переговорів про вступ до ЄС. Зазначене рішення має бути ухвалено всіма державами-членами одноголосно.

Саме етап переговорів зазвичай є найбільш тривалим і забирає декілька років.

Крім того, початок переговорів ще не означає, що держава обов’язково набуде статусу члена ЄС у майбутньому, оскільки Євросоюз, у разі незадовільного результату переговорів, має право зупинити або й взагалі припинити їх.

Практика розширення Європейського Союзу не знала прецедентів прийняття країни за прискореною процедурою.

Проте, з огляду на героїчну та несподівану для багатьох за кордоном боротьбу України за свою незалежність, за наявності політичної волі та консенсусу між державами-членами, процес вступу України до ЄС може бути прискорено в рамках наявної процедури без розробки кардинально нового порядку набуття членства.

Позитивним сигналом саме для такого варіанта прискореної процедури є заяви про наявність домовленостей на рівні президентів України та Європейської комісії.

Швидкість проходження етапів набуття членства в ЄС не в останню чергу залежить і від реформування законодавства самої України до стандартів Євросоюзу.

Рішення європейських політиків щодо прискорення прийняття буде спричинене радше політичними причинами, ніж перебуватиме в юридичній площині, та створить унікальний прецедент в історії Євросоюзу.

Докладніше - у матеріалі Дмитра Каби Український прецедент: на яке прискорення вступу до ЄС може розраховувати Київ.