Visa та Mastercard заблокують міжнародні платежі для усіх карток, випущених в РФ

Неділя, 6 березня 2022, 07:07

Світові платіжні системи Visa та Mastercard оголосили про повне припинення співпраці з усіма російськими банками.

Про це йдеться у одночасних заявах цих фінансових організацій, які ті зробили в ніч на неділю.

"Ми змушені діяти у відповідь на неспровоковане вторгнення РФ в Україну, у відповідь на ті, неприйнятні події, свідками яких ми стали", цитує американська агенція AP заяву очільника Visa Альфреда Келлі.

"Нам шкода, що це вплине на наших колег, клієнтів, партнерів, продавців тримачів карт, яких ми обслуговуємо в Росії. Але ця війна і триваюча загроза миру та стабільності вимагають від нас діяти у відповідності до наших цінностей", - додав він.

"Це рішення не далося нам легко… Але світ вже понад тиждень спостерігає шокуючі та руйнівні події через  вторгнення Росії до України", - йдеться у аналогічній заяві MasterCard.

Дії двох світових гігантів, що контролюють левову частку світових платежів та досі мали фактичну монополію на ринку Росії, були скоординованими – їхні заяви з’явилися з різницею у 16 хвилин, а накладені на Росію обмеження є подібними.

Платіжні системи взяли зобов’язання зупинити всі транзакції, що пов’язані з Росією. Картки Visa та Mastercard, випущені в Росії, більше не будуть обслуговуватися ніде у світі. Visa  додала, що картки, випущені у закордонних банках, перестануть обслуговуватися в Росії.

Зауважимо, що внутрішньоросійські платежі в рублях обслуговуються без залучення системи Visa та Mastercard тому на них це не вплине. Детально про санкції дивіться у відео.

  

Примітно, що жодна з мереж не назвала точну дату зупинки обслуговування, але йдеться про дуже швидке втілення цих обмежень.

Раніше повідомлялося, що Російські авіакомпанії масово зупиняють закордонні польоти на фоні чуток про заплановану націоналізацію авіапарку.

Детальніше про санкційний тиск Заходу Читайте у статті Операція "ізоляція": чого чекати Путіну та як Росія обходитиме SWIFT-санкції