Оборонець Маріуполя з Британії повідомив рідним, що змушений здатись в полон через відсутність зброї і їжі

Вівторок, 12 квітня 2022, 14:24

Британець Айден Аслін, який воює в Маріуполі проти російських окупаційних військ, повідомив своїй сім'ї та друзям, що його підрозділ змушений здатися російським військам.

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Аслін, який походить із Ньюарку, воює в Україні з того часу, як переїхав сюди у 2018 році і став морським піхотинцем у ЗСУ. Британські ЗМІ повідомляють, що колись він був соціальним працівником. Також воював проти ІДІЛ у Сирії.

Британія розглядає "всі варіанти" відповіді у разі підтвердження хіматаки РФ у Маріуполі

Протягом останніх кількох тижнів  його підрозділ обороняв оточений Маріуполь, який зазнав сильних бомбардувань з боку російських військ.

Мати бійця Енг Вуд розповіла BBC, що син сказав їй, що вони не мають іншого вибору, ніж здатися.

"Він зателефонував мені та сказав, що у них не залишилося зброї для боротьби. Я люблю свого сина. Він мій герой. Вони влаштували пекельну боротьбу. Але він звучав нормально. Борису [Джонсону] треба скинути Путіна", - сказала мати бійця.

Бреннан Філіпс, друг Айдена, також розповів, що розмовляв з ним телефоном і дізнався, що загін не має продовольства та боєприпасів, тому в них не було іншого вибору, окрім як здатися.

"Вони не можуть вибратися. Вони не можуть дати відсіч. Так що вони не мали вибору. Я впевнений, що якби в них залишилася єдина куля, вони вистрілили б", - сказав він.

Росіяни можуть використати фосфорні боєприпаси в Маріуполі - британська розвідка

BBC наголошує, що від початку війни Росія пообіцяла притягнути до кримінальної відповідальності іноземних добровольців, які воюють за Україну.

Маріуполь із 1 березня заблокований російськими військами, які створили в місті гуманітарну катастрофу і чинять геноцид. Поки що деблокувати Маріуполь не вдається і надати бійцям допомогу складно. 

11 квітня 36-та окрема бригада морської піхоти, яка бере участь в обороні Маріуполя, опублікувала звернення до українців російською мовою. У заяві йшлося, що 11 квітня може стати останнім боєм для захисників Маріуполя, а українське військове командування не зв’язувалося з бійцями два тижні.

12 квітня бригада передала відеозвернення, в якому запевнили, що вони не залишили своїх позицій і залишаються вірними Україні, і попросили пам'ятати про ціну спротиву та відстояти перемогу.