Греція прискорить розвідку газу, щоб зменшити залежність від РФ

Вівторок, 12 квітня 2022, 14:52

Греція прискорить проєкти розвідки газу спільно з приватними інвесторами у прагненні скоротити свою залежність від російських енергоносіїв і стати енергетичним центром у Європі.

Про це заявив у вівторок прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Греція покриває близько 40% своїх щорічних енергетичних потреб за рахунок російського газу. У минулому країна видобувала невелику кількість нафти та намагалася досліджувати свій вуглеводневий потенціал. Низькі ціни на нафту в попередні роки, перехід на екологічно чисту енергію та відсутність політичної волі загальмували її плани розвідки.

Кулеба: щоб зупинити Путіна, потрібне нафтогазове ембарго і десвіфтизація банків РФ

"Прискорення експлуатації національних енергетичних ресурсів країни дозволить нам, якщо нам пощастить і у нас будуть придатні для експлуатації родовища природного газу, підвищити нашу енергетичну незалежність, нашу енергетичну безпеку", – сказав прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс.

За його словами, Греція прагне до 2023 року отримати чітке уявлення про те, чи має вона запаси газу, які вона могла б використати, у той час як дані про потенційні запаси газу на цей момент вселяють "оптимізм" в уряд.

Одночасно країна веде політику щодо нарощування відновлюваних джерел енергії та скорочення викидів вуглецю до 55% до 2030 року відповідно до цілей ЄС у сфері зміни клімату.

На початку березня Міцотакіс заявляв, що негайна заборона на імпорт російського газу нереальна та що незалежність від російського газу "забирає більше часу, ніж ми маємо".