Скандал у Болгарії: затримання експрем’єра було визнано незаконним

Четвер, 14 квітня 2022, 23:01

Арешт колишнього прем'єр-міністра Болгарії та лідера найбільшої опозиційної партії ГЕРБ Бойко Борисова було визнано незаконним. 

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на громадське телебачення BNR, таке рішення прийняв Софійський районний суд першої інстанції.

Як виявив суд, в ордері на арешт відсутні обов’язкові реквізити, а також відповідні дані про вчинення злочину.

За рішенням суду, Головне управління Національної поліції має сплатити Борисову компенсацію понесених витрат у сумі 310 левів (56 євро). Рішення може бути оскаржене протягом 14 днів. 

Нагадаємо, 17 березня Борисова, а також колишніх міністра фінансів Владислава Горанова та глави пресслужби уряду Борисова Севделину Арнаудову затримали на 24 години та відпустили наступного дня без висунення звинувачень.

У міністерстві не повідомили подробиць, але громадське телебачення BNT повідомило, що справи стосуються "зловживання допомогою від ЄС". Там уточнюють - обшуки та виїмки документів тривали за багатьма адресами по всій країні.

Одночасно у ГЕРБ, реагуючи на рішення суду, вимагають відставки чинного прем’єра та міністра внутрішніх справ. Мітинг із такими вимогами пройшов перед будинком МВС.

Нагадаємо, Бойко Борисов тричі займав посаду прем’єр-міністра Болгарії (2009-2013, 2014-2017, 2017-2021). Після відставки він залишився лідером опозиційної правоцентристської партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ).

Протягом багатьох років Борисова кілька разів звинувачували в корупції, але довести це не вдалося.

На парламентських виборах 2021 року більшість партій виключали можливість співпраці з Борисовим через його репутацію корупціонера.