Главу прикордонного агентства ЄС звільнили після звинувачень у зловживаннях - ЗМІ

П'ятниця, 29 квітня 2022, 18:48

Прикордонне агентство Європейського Союзу звільнило свого директора Фабріса Леггері після звинувачень у тому, що цей орган погано поводився з мігрантами на зовнішніх кордонах ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Прессекретар Frontex Піор Світальскі відмовився коментувати відставку Леггері.

Європейська комісія - виконавчий орган ЄС, який контролює Frontex - також відмовилася від коментарів, заявивши, що триває позачергова сесія агентства у Варшаві.

Комісія повідомила, що рада обговорювала "конкретні труднощі" у Frontex.

Агентство ЄС по боротьбі з шахрайством OLAF минулого року розпочало розслідування звинувачень у порушеннях прав людини Frontex, агенцією, на яку покладено завдання керувати міграцією на зовнішніх кордонах блоку. Звіт OLAF не був оприлюднений.

Ерік Марквардт, німецький депутат у Європарламенті від фракції Зелених, заявив 2 березня, що резюме доповіді "виявляє, що керівництво Frontex знало про порушення прав людини і свідомо уникало повідомлень про них".

У 2021 році Європейський парламент опублікував власну доповідь щодо звинувачень у тому, що Frontex брав участь у так званих виштовхуваннях, у тому числі в Егейському морі між Грецією та Туреччиною.

Виштовхування порушують зобов’язання ЄС згідно з міжнародним гуманітарним правом, яке забороняє повертати людей туди, де їх життя може бути під загрозою.

"Кілька надійних дійових осіб... постійно повідомляли про порушення основних прав на кордоні в ряді держав-членів, але Frontex загалом ігнорував ці повідомлення", – йдеться у звіті Європейського парламенту.

Країни ЄС надали Frontex додаткові гроші та повноваження з тих пір, як понад мільйон сирійських біженців прибули до Європи в 2015 році, переважаючи її можливості прийому та безпеки та підживлюючи ультраправі настрої в усьому блоку.