Літак Шольца на шляху з Японії пролетів над Північним полюсом, щоб уникнути авіапростору РФ

П'ятниця, 29 квітня 2022, 21:53

Через війну в Україні канцлер Німеччини Олаф Шольц у п'ятницю облетів Росію по широкій дузі, повертаючись із візиту до Японії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

На Airbus A350 "Курт Шумахер", найбільшій і найсучаснішій машині Бундесверу, він навіть перетнув Північний полюс о 13:00.

Альтернативний шлях вів з Японії спочатку на північ через Аляску, потім на захід через Північний Льодовитий океан і, нарешті, через Фінляндію до Німеччини. Приблизно через 13 годин 30 хвилин і 12 319 кілометрів польоту літак приземлився ввечері в аеропорту поблизу Берліна.

На це канцлеру знадобилося приблизно на годину 20 хвилин більше, ніж за прямим маршрутом, який проходить через Китай, а потім переважно через Росію, найбільшу країну світу за площею. Повітряний простір над Україною закритий через війну, а західні авіакомпанії уникають повітряного простору над Росією з міркувань безпеки.

Політ над Північним полюсом – рідкісна річ навіть для досвідчених пілотів. "Це захопливо. Це речі, які ви робите не дуже часто", - сказав капітан Люфтваффе Міхаель Вейєрер, який безпечно доставив канцлера до Берліна разом із другим пілотом Філіпом Рейпертом. Для Вайєрера це був лише другий перетин Північного полюса.

Шольц уже уникав Росії та України по дорозі до Японії – але з півдня. Він, зокрема, перетнув Польщу, Румунію, Грузію, Азербайджан, Казахстан та Китай, облетів Чорне море, на північному узбережжі якого знаходиться українська зона бойових дій.

Потім Шольц пробув в Японії трохи більше 20 годин – менше, ніж за весь час польоту. Він зустрівся з прем'єр-міністром Фуміо Кісідою, відвідав економічну конференцію і завершив візит поїздкою на водневий завод у п'ятницю вранці. Це була лише друга його далека поїздка на посаді канцлера після візиту до Вашингтона в лютому.