У парламенті Естонії пропонують закрити консульства РФ у двох містах, але посла не висилати

Вівторок, 5 квітня 2022, 15:28

Голова комітету із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхельсон вважає, що Естонії не варто висилати російського посла, але можна закрити два консульства РФ.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

"Спершу треба спитати себе, що ми хочемо досягти цими кроками. Так, це досить гучно як символічний крок, але чи змінить це поведінку РФ?", - зауважив Міхельсон на запитання щодо потенційного пониження рівня дипломатичних відносин. 

На його думку, МЗС варто розглянути закриття консульств РФ в Нарві і Тарту, щоб зменшити дипломатичну присутність Росії - що скоріш за все потягне за собою закриття консульств Естонії у Пскові та Санкт-Петербурзі. 

Міхельсон додав, що агресія РФ проти України ще не досягла кульмінації і союзникам варто сфокусуватися на трьох напрямках роботи - серйозна допомога Україні зброєю, посилення санкцій і зміцнення безпеки балтійських держав. 

"Нашою головною метою має бути стратегічна поразка Росії у цій війні проти України. Ми можемо досягти цього не як окремі держави, а спільно із західними союзниками. Переконаний, що наші дипломати зараз працюють і координують подальші кроки, щоб тиснути на Росію найбільш ефективно", - зазначив Міхельсон. 

Нагадаємо, 4 квітня Литва оголосила про вислання російського посла та закриття консульства у Клайпеді. 

Протягом останньої доби Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Швеція вислали від декількох до кількох десятків співробітників посольств РФ.