Кулеба про "складну" зброю від союзників: якби дали на початку - ми б вже навчилися

Четвер, 7 квітня 2022, 16:49

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що проблемою у питанні допомоги від західних партнерів є їхня неготовність до певних кроків тоді, коли це вже необхідно, і вони наважуються на них лише за деякий час. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він розповів на брифінгу у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. 

Дмитро Кулеба зазначив, що цінує усіх партнерів і вдячний їм, але у питанні військової допомоги Україні постійно доводилося "пробивати стіни". 

"Першою стіною було те, що вони не готові надавати нам зброю. Гаразд, ми "розбили" її, більше цього майже ніхто не каже. Наступна стіна - "ми надамо вам легке озброєння, але не важке". Ми пробили її також. Потім донедавна нам казали, що готові надавати оборонну зброю, але не наступальну. Ми пояснювали, що у нашому випадку різниці немає, тому що ми ведемо оборонну війну і для нас уся зброя буде оборонною. Схоже, цю стіну ми також пробили. А тепер ми у ситуації, коли запитуємо, коли може бути надане ось це, а нам кажуть, що на це потрібен час. Але часу немає!... У перший тиждень війни я спитав одного главу МЗС чи його країна зможе надати нам деяке передове сучасне озброєння. Він сказав: "Дмитро, це складно, тому що операторам треба навчатися щонайменш 2 місяці". Якби він погодився на самому початку надати Україні цю зброю, наші військові вже закінчували би це навчання. Ось у цьому проблема з партнерами", - пояснив Дмитро Кулеба.

Він додав, що головні труднощі з допомогою від союзників, у тому числі санкційним тиском на Росію - це їхні вагання, неготовність діяти тоді, коли це було би вчасно, а лише після таких трагедій, як Буча. 

"Я казав партнерам з Групи семи і ЄС в останні дні, що я знаю, який був початковий пакет санкцій, і що він був посилений. Коли ми просили посилити його - нас ігнорували. І тільки після кадрів з Бучі з нами погодилися, що того, що підготували - недостатньо. Скільки Буч має відбутися, скільки невинних людей має загинути, щоб ви зрозуміли, що не можна допускати "втоми від санкцій", так само, як нам - втоми чинити опір?", - зазначив Дмитро Кулеба. 

Глава МЗС також сказав, що Північноатлантичний альянс як організація поки не планує поставляти озброєння Україні, допомогу надаватимуть окремі союзники.