Найголовніше про ставлення Молдови до окупації Придністров'я та відмінність від України

П'ятниця, 13 травня 2022, 10:00

Зараз, під час війни, нерідко доводиться чути докори на адресу наших сусідів. У тому числі - до сусідньої Молдови. Але не всі ці докори є обґрунтованими.

Часом наші очікування від сусідів є хибними, бо ми про них дуже мало знаємо.

"Європейська правда" записала цікаве відео з відповідями на запитання про Молдову, які зібрали у аудиторії. Текстова версія розмови - в статті Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо. Далі - її короткий виклад. 

Чи вважає Молдова Придністров'я окупованим?

За останні 30 років парламент Республіки Молдова жодного разу не ухвалював рішення, яке визнавало би Придністров’я окупованою територією!

Утім, юридично у Молдові закріплений той факт, що Росія – окупант. Просто це оформлене рішенням не парламенту, а Конституційного суду.

Крім того, є політичне рішення ПАРЄ про визнання Придністров’я окупованим.

Проте самі молдовські політики обирають "нейтральність" в цьому питанні.

Україна воює за свій Донбас. Чому у Молдови така нерішучість щодо Придністров’я?

В Україні часто роблять помилку, порівнюючи наші окупації. Відмінностей дуже багато.

Через ці відмінності жоден керівник Молдови публічно не називає Росію окупантом. Бо цього їм не пробачать виборці. Головна відмінність виходить з того, що у нас Донбас та Крим вкрали після 23 років незалежності. Натомість у незалежної Молдови ніколи не було контролю над Придністров’ям. Придністровські сепаратисти, що спиралися на розквартировану в регіоні 14-ту армію СРСР, вийшли з-під контролю Кишинева у 1990 році, ще до розпаду Союзу.

За понад 30 років відтоді готовність битися за свою землю додатково впала.

Прагнення розділу Молдови немає ні в кого. Бо між людьми по обидва береги Дністра немає ворожнечі.

Чи можливі військові варіанти деокупації Придністров’я?

Молдова не розглядає військовий варіант звільнення Придністров’я – і сама на це не піде, і Україну не попросить. Це практично виключено.

Щодо газу та енергетики, то однією з основ економіки Придністров’я є безкоштовний газ, який вони отримують від "Газпрому". Тирасполь споживає цей газ у борг, і сума боргу вже перевищила $7 млрд.

Якщо Кишинів вирішить викинути окупаційну владу і об’єднати Молдову, Москва може сказати: "Тоді за вами борг у сумі, порівнюваній з річним ВВП всієї країни".

Усі ці роки Молдові доводилося купувати газ у РФ, тільки транзитом через Придністров’я. Лише зараз з'явився газопровід з Румунії, почалися постачання з України. До того ж є технічна можливість купувати в Румунії електроенергію. Тож, Молдова отримала можливість злізти з російської енергетичної голки.

Гагаузія – "Придністров’я-2"?

Гагаузія – це регіон, розташований на півдні Молдови. Там живуть гагаузи – це такий тюркський етнос, що історично живе у Бесарабії. За Сталіна гагаузів переслідували та репресували як "ворогів народу"

І попри це – хай як дивно це звучить, нині гагаузи майже усі є проросійськими!

Вони перебувають у зоні дії російської пропаганди, їздять працювати до Росії, дивляться російське телебачення і живуть міфами цієї пропаганди.

Нещодавно місцева влада оголосила, що вона не буде виконувати деякі молдовські закони. Словом, за подіями у Гагаузії варто уважно слідкувати.

Молдовської мови – не існує (навіть якщо не всі молдовани з цим згідні).

Розуміння цього в Україні бракує, але це не перестає бути фактом: окремої молдовської мови не існує.

Докладніше по всіх питаннях - у матеріалі редакторів "Європейської правди" Сергія Сидоренка та Юрія Панченка Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо. Проте, краще подивіться наше відео про Молдову.