Прем’єрка Естонії розповіла, як уникнути пастки "Мінська-3"

Понеділок, 16 травня 2022, 09:29

Прем’єрка Естонії Кая Каллас зазначила, що для того, аби не опинитися у ситуації недієвого "Мінська-3", слід починати з того, що припинення бойових дій не може бути головною метою переговорів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Euractiv.

На запитання про те, як уникнути "Мінська-3" для України, Каллас сказала, що для цього "мир" не має бути головною метою перемовин.

"Ми вже робили ці помилки, у випадку Грузії, Криму й Донбасу - ми вважали, що якщо є угода, то всі лишаються на тих позиціях де вони є і можна повертатися до "бізнесу як завжди". Тому що для окупованих територій це не означає припинення репресій", - зазначила Кая Каллас, навівши як приклад досвід Естонії після Другої світової війни. 

Вона зауважила, що не погоджується з наративом довкола переговорів між Україною та РФ, коли кажуть, що всім потрібно йти на якісь поступки.

"У нас лунають питання, що міг би зробити для деескалації Захід, що могла би зробити для цього Україна. Я маю на увазі, що Україна не зробила щось не так - українці захищають свою країну, яка зазнала нападу", - наголосила Кая Каллас. 

Прем'єрка сказала також, що не бачить сенсу про щось говорити з Путіним, інакше він не відчує себе ізольованим.