Серед країн НАТО нема єдності у питанні посилення присутності на східному фланзі – ЗМІ

Середа, 18 травня 2022, 09:57

Серед членів НАТО виникли розбіжності з приводу того, як посилити військове розгортання в Східній Європі після вторгнення Росії в Україну, на тлі сумнівів у тому, що Кремль може суттєво загрожувати території Альянсу після його невдач в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Washington Post.

Країни Балтії та Польща просять значно розширити військову присутність на їхній території та створити нові можливості, такі як протиповітряна оборона, що може значно ускладнити вторгнення Росії. Інші політики, у тому числі з Франції та Італії, висловлюють скептицизм щодо того, що безладні російські сили вторгнення будуть становити загрозу території НАТО найближчим часом.

"Пряму військову агресію Росії проти союзників по НАТО не можна виключати", - йдеться у конфіденційній спільній пропозиції Литви, Латвії та Естонії, що є у розпорядженні газети.

У ній стверджується, що "Росія може швидко зосередити збройні сили біля східного кордону НАТО і поставити альянс перед війною як доконаним фактом".

У документі пропонується направити до кожної країни, якій може "загрожувати Росія", військовий контингент чисельністю до 20 тисяч осіб.

Попереднє рішення з цього питання має бути прийняте до кінця червня, коли лідери НАТО зустрінуться на саміті в Мадриді. Очікується, що на цьому зібранні вони також дадуть первинне схвалення заявок Фінляндії та Швеції на членство, якщо Туреччина відмовиться від своїх заперечень.