Зеленський у Давосі запропонував створити організацію для запобігання голоду з офісом в Україні

Понеділок, 23 травня 2022, 13:08

Президент України Володимир Зеленський на Світовому економічному форумі у Давосі виступив з ініціативою створити нову організацію для попередження масового голоду та запропонував Україну як платформу для її роботи.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зеленський згадав про продовольчі ризики через блокаду Росією експорту українського зерна традиційними маршрутами через Чорне море та зазначив, що загрози голоду потрібно зупиняти заздалегідь.  

"Зараз у світу немає такого інструменту. Ми пропонуємо створити організацію відповідальних демократичних держав-експортерів продовольства, які можуть діяти з повагою до прав людини і глобальних правил торгівлі. Які б не були поворотні моменти історії у людства, має бути страховка від голоду. Україна готова надати майданчик для діяльності такої нової організації - безумовно, потрібної", - сказав президент.

Інших деталей своєї пропозиції він не навів. 

Він також нагадав, що Росія фактично викрадає українське зерно з окупованих територій та намагається продавати іншим країнам, і закликав партнерів допомагати перешкоджати цьому, а також допомогти Україні створити "коридор" для експорту сільськогосподарської продукції, тому що від цього залежить добробут багатьох країн.

Як відомо, Україна - серед провідних експортерів зернових, кукурудзи, соняшника та олії. Повномасштабна війна та блокада традиційних маршрутів експорту сільськогосподарської продукції загрожує продовольчою кризою для багатьох країн, які значною мірою залежали від українського експорту.

Країни Групи семи обговорюють між собою, як можливо розблокувати експорт зерна з України, а ЄС вже запропонував план підтримки експорту української сільськогосподарської продукції. 

За інформацією ЗМІ, Білий дім працює над тим, щоб передати Україні сучасні протикорабельні ракети та допомогти подолати російську морську блокаду. Також неофіційно повідомлялося, що Штати нібито розглядають призупинення деяких санкцій проти Білорусі в обмін на експорт українського зерна до портів у країнах Балтії через білоруську залізницю. 

Читайте також: Якої допомоги ЄС потребує Україна, щоб зберегти свій експорт,

а також: Заблоковані порти – не вирок. Куди Україна перенаправляє експортні потоки і що з цього виходить.