Brexit: Ірландія просить Британію не доводити до торгової війни з ЄС

Четвер, 26 травня 2022, 09:56

Прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін закликав Лондон не доводити ситуацію з рухом товарів у Північній Ірландії до торгової війни з ЄС.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє BBC.

Прем’єр зазначив, що ані Ірландія, ані ЄС не хочуть торгової війни з Британією і що це було би "шокуючим і непотрібним" розвитком подій. Він закликав британську сторону вести переговори про якісь зміни до Північноірландського протоколу - частини угоди про Brexit, яка встановила правила руху товарів між Ірландією-членом ЄС, Північною Ірландією та рештою території Сполученого Королівства.

Нагадаємо, минулого тижня у британському уряді заявили про плани відмовитися від певних положень угоди найближчим часом, а в ЄС попередили, що вважають такі односторонні дії неприйнятними. Якби Британія самовільно відійшла від умов Північноірландського протоколу, ЄС може призупинити цілі частини всієї угоди про торгівлю після Brexit. 

"Єдині односторонні кроки, які були здійснені - це з боку уряду Сполученого Королівства, який пригрозив розірвати міжнародну угоду, підписану з ЄС. Це єдині погрози, які є у цій історії", - зазначив Міхал Мартін. 

Про те, чому торгова угода загострила ситуацію у Північній Ірландії і чому у ній не існує хороших рішень - дивіться у розмові з аналітиком Олександром Краєвим Від мовних протестів до нового кордону... Як Північна Ірландія створює проблеми для Джонсона.