У ЄС готуються дозволити українським біженцям і далі їздити за своїми посвідченнями

Вівторок, 21 червня 2022, 18:05

Європейська комісія в понеділок запропонувала запровадити тимчасові правила щодо українських водійських посвідчень, які б дозволити біженцям з України користуватися цими документами в ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це у вівторок заявили в пресслужбі Єврокомісії.

Пропозиція передбачає, щоб біженці, які перебувають у ЄС за режимом тимчасового захисту, могли й далі використовувати свої водійські права без необхідності обмінювати їх на європейські або складати іспит.

"Українські водії ваговозів – на передовій перевезень вантажів до України та з неї, зокрема зерна. Нам потрібно забезпечити, щоб вони могли продовжувати свою роботу без необхідності проходити тривалі адміністративні процедури щодо їхніх водійських посвідчень", – заявила єврокомісарка з питань транспорту Адіна Валеан.

Вона додала, що ухвалення пропозиції Єврокомісії сприятиме полегшеній роботі так званих "маршрутів солідарності" ЄС-Україна, якими у спрощеному порядку забезпечується експорт продовольства в умовах морської блокади Росії.

Крім того, відповідно до пропозиції ЄК, водії автобусів і ваговозів за певних умова також зможуть продовжити дію сертифікатів професійної компетентності після проходження короткого підготовчого курсу і тесту.

Тепер пропозицію Європейської комісії мають розглянути і схвалити Європейський парламент і Рада ЄС.

У червні ЗМІ повідомляли, що, щоб допомогти українським біженцям і транспортним компаніям, Єврокомісія планує спеціальні правила для загальноєвропейського визнання українських водійських прав.