Генсек ООН попереджає про загрозу безпрецедентного голоду через війну в Україні

П'ятниця, 24 червня 2022, 16:49

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що у світі існує реальний ризик голоду у кількох місцях.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"Ми стикаємося з безпрецедентною глобальною кризою голоду", - сказав Гутерреш на зустрічі в Берліні через відеозв'язок. "Війна в Україні посилила проблеми, які назрівали роками: кліматичні порушення; пандемія COVID-19; глибоко нерівне відновлення", - додав він.

Понад 460 000 людей у ​​Сомалі, Ємені та Південному Судані перебувають у стані голоду згідно з Інтегрованою класифікацією фаз продовольчої безпеки (IPC) – шкалою, що використовується агентствами ООН, регіональними органами та групами допомоги для визначення продовольчої безпеки. Це крок до оголошення голоду в регіоні.

За даними IPC, мільйони людей у ​​34 інших країнах перебувають на межі голоду.

"Існує реальний ризик того, що в 2022 році буде оголошено багаторазовий голод. А 2023-й може бути ще гіршим", - сказав Гутерреш, назвавши масовий голод неприйнятним в 21 столітті.

Гутерреш сказав, що ефективного вирішення кризи не може бути, якщо Україна та Росія, які виробляють близько 29% світового експорту пшениці, не знайдуть спосіб належним чином відновити торгівлю.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ G7 закликали Росію припинити атаки та розблокувати українські чорноморські порти для експорту продовольства.