Посол в ЄС каже про відсутність погроз Брюсселя відібрати в України статус кандидата

Понеділок, 27 червня 2022, 12:57

Представник України при ЄС Всеволод Ченцов заявив, що від Євросоюзу не звучить жодних погроз, що статус кандидата на членство в ЄС для України можуть відібрати чи призупинити.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Наше завдання - виконувати ті кроки, які нам запропоновано, рухатися в напрямі початку переговорів, і жодних погроз, що цей статус можуть відібрати або якимось чином призупинити, взагалі не звучить", - сказав Ченцов.

Він наголосив, що з пропозицій Європейської Комісії та того, як сформульовано рішення Європейської ради, чітко випливає, що перед Україною стоїть кілька завдань для переходу на наступний етап, а також що Європейська Комісія звітуватиме перед Радою ЄС щодо прогресу у виконанні цих кроків.

"Усі кроки, які нам запропоновано, зрозумілі. Війна є тим фактором, який може ускладнити або відкласти в часі реалізацію певних кроків, зокрема це реформа СБУ, продовження реформи поліції. В умовах війни нам треба буде концентруватися на боротьбі зі злочинністю, СБУ відіграє дуже важливу роль у подоланні агресії, диверсійної діяльності, займається контррозвідкою, тому треба буде враховувати ці реалії, і ми вестимемо діалог із нашими колегами у Брюсселі, щоб підхід був конструктивний та їхні зусилля були сконцентровані також на допомозі Україні у впровадженні чи підготовці цих реформ навіть в умовах війни", - пояснив Ченцов.

Нагадаємо, лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі 23 червня затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.

Єврокомісія у висновку щодо відповідності України вимогам для держави-кандидата запропонували, щоб ЄС мав право скасовувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання.

Детальніше читайте в статті "Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус"

Дивіться більше: Що дасть статус кандидата у члени ЄС? Чи допоможе це у війні? Відповідаємо на головні питання.