Ердоган далі переконує НАТО в обгрунтованості претензій до Швеції та Фінляндії

П'ятниця, 3 червня 2022, 20:36

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом повторив йому пояснення про те, чому Туреччина наразі проти членства Фінляндії та Швеції у ЄС.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Ердоган заявив, що застереження Туреччини мають справедливі і легітимні підстави. 

"Терпіння - найкращі ліки": глава МЗС Фінляндії про вимоги Туреччини

"Обидві країни мають чітко продемонструвати, що припинили підтримувати тероризм, що вони зняли санкції проти Туреччини і готові продемонструвати солідарність", - повідомляють у комюніке, оприлюденому пресслужбою лідера Туреччини. 

Нагадаємо, кілька днів тому Столтенберг анонсував зустріч представників Туреччини, Швеції та Фінляндії для обговорення вступу останніх до НАТО й застережень Анкари.

Як відомо, Туреччина єдина у НАТО висловилася проти вступу Швеції та Фінляндії, які подали заявки в середині травня. Офіційно заявлені вимоги Анкари стосуються в основному ставлення Швеції до курдів та турецької опозиції, а також ембарго на експорт зброї. 

Також Туреччина заявила, що нібито виявила шведську зброю у бійців Робітничої партії Курдистану, що Швеція заперечує

Неофіційно відомо, що президент Реджеп Таїп Ердоган своїм вето на вступ до НАТО Фінляндії і Швеції сподівається отримати певні поступки від США у питаннях щодо продажу літаків та санкцій, накладених на Туреччину за купівлю російських С-400. 

Детальніше про це у статі - А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО