Лавров заявляє, що Росія пропустить зерно з України, та заперечує загрозу продовольчої кризи 

Середа, 8 червня 2022, 16:08

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що РФ готова пропускати судна з зерном із українських портів, перекладаючи провину за блокаду на Україну, а також переконував, що роль українського врожаю у глобальній продовольчій безпеці перебільшена.

Як повідомляє турецьке Anadolu, про це він сказав на брифінгу після зустрічі з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Анкарі. 

Лавров заявив, що Росія готова пропускати судна з зерном і, мовляв, усе залежить від того, чи Україна уможливить вихід суден зі своїх портів.

Глава МЗС Туреччини назвав реалістичним план "зернового коридору" в Чорному морі

"Якщо українська сторона готова до розмінування, то й ми готові. Ми також обговорюємо деталі цих процесів з турецьким військовим керівництвом. З нашого боку ніяких перешкод немає, ми не створюємо ніяких обмежень для судноплавства… Ми щоденно відкриваємо зернові коридори і всіляко забезпечуємо безпеку суден", - заявив глава МЗС РФ. 

Він зазначив також, що у разі розмінування підходів до портів Росія не скористається цим у своїх військових інтересах.

На додачу Лавров звинуватив країни Заходу у перебільшенні масштабів продовольчої загрози через неможливість експортувати врожай з України - хоча Україна є одним з найбільших у світі експортерів зернових та олії, а для деяких країн - головним постачальником. 

"Частка України у загальносвітовому виробництві пшениці та інших злаків - менше 1%, тому ніякої продовольчої кризи не може виникнути", - заявив Лавров.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України закликав світ не вірити запевненням Росії про те, що потенційними коридорами не скористаються для нападу на українські прибережні міста.