Радник Борреля вважає, що коронавірус розробили в "біолабораторії США"

Середа, 13 липня 2022, 18:17

Професор Колумбійського університету Джефрі Сакс, який є спеціальним радником високого представника з питань зовнішньої та безпекової політики ЄС Жозепа Борреля, вважає "доволі переконливою" теорію про американське походження COVID-19.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Сакс розповів в інтерв’ю Politico.

За його словами, коронавірус, "цілком імовірно, з’явився в результаті лабораторної дослідницької програми, яку підтримували США... Звичайно, можливий і природний ефект поширення. На даному етапі обидві гіпотези мають право на життя".

"Є ще багато непрямих доказів, які свідчать про правдоподібність гіпотези про витік (COVID-19) з лабораторії. Уряд США поки що не представив інформації, якою він володіє. Зауважте, що розвідувальне співтовариство США розділилося щодо питання, йдеться про витік з лабораторії чи природне поширення", – додав він.

Китайські дипломати неодноразово звинувачували США в причетності до поширення коронавірусу, тоді як ЄС називав такі заяви дезінформацією.

У Європейській службі зовнішніх справ дистанціювалися від заяв Сакса, наголосивши, що він не є чиновником ЄС і не отримує зарплати: "Тому вони не виступають ні від імені високого представника ЄС, ані від імені Комісії. Це його власні погляди".

Сакс є спеціальним радником Борреля з питань "політики співпраці". Європейська комісія востаннє продовжила контракт із Джефрі Саксом у квітні, незважаючи на те, що він викликав обурення правозахисників коментарями щодо порушень прав уйгурських мусульман у китайському регіоні Сіньцзян.

"Я не знаю, чому BBC почало з перерахування порушень прав людини лише в Китаї – а як щодо порушень прав людини в Америці?" – сказав Сакс минулого року в етері британського мовника.