Глава зовнішньої розвідки Естонії сумнівається, що Україна звільнить всі окуповані території

Четвер, 21 липня 2022, 16:46

За словами глави естонської зовнішньої розвідки Мікка Маррана, Україні, можливо, не вдасться відвоювати всі території, окуповані російськими військами.

Про це він сказав на безпековому форумі, що пройшов в американському Аспені, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Я обережно впевнений, що Україна рано чи пізно переможе російську армію. Це буде нелегко, це займе час, і Україна, ймовірно, не зможе звільнити всі окуповані території", - сказав Марран у своєму виступі. "Але у стратегічному плані Путіну також не вдасться досягти своєї мети щодо завоювання Києва та більшої частини України", - додав він.

На думку Маррана, швидке закінчення війни не передбачається: "Потрібен час, поки Україна буде готова перейти в контрнаступ і відвоювати хоча б частину територій. Але я хочу наголосити, що для Путіна Україна - це месіанська річ, він веде хрестовий похід і не слухає своїх радників і свою розвідку, або вони забезпечують його неправдивою інформацією".

"Я сказав би, що різниця між стратегічними цілями Путіна і ситуацією на місцях збільшується з кожним днем", - додав глава естонської зовнішньої розвідки.

У США вважають, що РФ не має достатньо сил для контролю окупованого Херсона – ЗМІ

За його словами, довгострокова мета Путіна – взяти під контроль Київ та усунути український уряд, у середньостроковій перспективі він хоче встановити сухопутне поєднання із сепаратистським Придністров'ям у Молдові, а у короткостроковій перспективі він, як і раніше, зосереджений на Донбасі.

За оцінкою Маррана, збройні сили Росії не мають можливості "включити другу передачу", і Москва свідомо прикладає в Україні максимум можливих зусиль. "За останні п'ять місяців переважно вже все виклали на стіл", - сказав він.

За словами глави зовнішньої розвідки Естонії, дії Росії в Україні ускладнюються нестачею людських ресурсів, тому що військові РФ зазнають величезних втрат. "Ми щодня бачимо, що це дуже великий виклик для Росії, з яким їй доводиться мати справу", - сказав Марран.

За його оцінкою, російські збройні сили втратили вбитими до 15 000 осіб, хоча точний розмір втрат дуже складно оцінити.

"За нашими оцінками, 60 000 росіян у тому чи іншому вигляді вийшли з гри", - сказав Марран, додавши, що Росія не може дозволити собі зазнавати таких втрат тривалий час.

Водночас, він відмовився повідомити естонську оцінку українських втрат.

Проте, за його оцінкою, оголошення загальної мобілізації у РФ малоймовірне.

"Це було б серйозним ударом по Путіну всередині країни, оскільки це надіслало б сигнал про те, що так звана спеціальна військова операція йде погано і буде протилежністю тому, про що говорять російські телеканали. Насправді існує великий розрив між т.зв. "диванним патріотизмом" та фактичною готовністю йти воювати в Україні", - сказав Марран.

За оцінкою глави зовнішньої розвідки Естонії, Росія не досягне своєї мети у війні, але Україна також зможе перемогти лише у тому випадку, якщо продовжить отримувати політичну, економічну та військову підтримку від західних країн.

В якості проблеми Марран вказав на втому західних країн від війни в Україні. "Думаю, що ми не звикли до довгих війн, ми б хотіли, щоб війна вже закінчилася. Але я думаю, що нам усім потрібно зрозуміти, що якийсь інший варіант був би ще гіршим і болючим", - сказав він. "Тому ми повинні прийняти цей удар, ми впораємося. Але ми повинні думати про те, що Україна щодня страждає набагато більше, ніж ми зараз чи в майбутньому", - додав Марран.

Нагадаємо, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив, що за оцінкою американської сторони Україна ще не поступилася Донбасом на користь Росії.