Угорський ОТР Bank допустив вихід із Росії – на заваді указ Путіна

Четвер, 11 серпня 2022, 17:48

Одна з найбільших угорських компаній, банк OTP Bank допускає можливість виходу з ринку Росії в майбутньому, але цей процес ускладнює указ президента РФ Владіміра Путіна про заборону продажів західних фінустанов.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Під час презентації звіту за другий квартал заступник виконавчого директора OTP Bank Ласло Бенчик заявив, що потенційні покупці представництва банку в Росії виявили "серйозний інтерес", але на заваді став указ Путіна.

Документ, який набув чинності минулої п’ятниці, забороняє інвесторам із "недружніх країн" продавати активи в частині енергетичних проєктів і банків до кінця 2022 року.

"Президентський указ, який забороняє продаж іноземних банків, що був опублікований у Росії, створює особливу ситуацію, але ми продовжуємо вивчати наші можливості, і до них входить можливий продаж (російського) банку", – додав Бенчик.

Заступник директора OTP Bank зазначив, що російське представництво фінустанови є прибутковим – за даними квартального звіту, воно очікує прибутку за підсумками 2022 року.

Ще у березні Міністерство закордонних справ України згадало OTP Bank серед іноземних компаній, які воно закликало бойкотувати через відмову піти з російського ринку у відповідь на повномасштабне вторгнення.

Пізніше виконавчий директор OTP Bank Шандор Чані заявив, що Україна тисне на фінустанову з вимогою продати своє російське представництво. При цьому він допускав, що присутність у Росії може стати "моральним питанням".

Інша велика угорська компанія, яка продовжує працювати в Росії, – це MOL, яка напередодні повідомила про оплату транзиту російської нафти через Україну після того, як раніше її прокачку було зупинено через неможливість сплати відповідно до санкцій ЄС.