Військові РФ розмістили техніку біля реакторів ЗАЕС - розвідка Канади

П'ятниця, 19 серпня 2022, 21:06

Росія розмістила військову техніку всередині периметра Запорізької атомної електростанції, в тому числі біля корпусів реакторів та іншої ключової інфраструктури.

Про це йдеться у повідомленні канадської розвідки в Twitter, пише "Європейська правда".

У звіті зазначається, що українські технічні працівники продовжують експлуатувати АЕС під безпосереднім наглядом озброєних російських військовослужбовців, що підвищує ризик людської помилки через стрес або втручання у звичний розпорядок роботи.

"Без незаконного вторгнення Росії та окупації регіону цієї підвищеної загрози безпечній експлуатації АЕС не існувало б", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, ситуація на Запорізькій АЕС була однією з ключових тем зустрічі президента Володимира Зеленського та генсека ООН Антоніу Гутерреша у Львові.

За словами Зеленського, вони погодили параметри можливої місії Міжнародного агентства з атомної енергії на окуповану станцію.

При цьому раніше постпред Росії при міжнародних організаціях у Відні Михаїл Ульянов заявив, що організувати місію Міжнародного агентства з атомної енергії на окуповану Росією Запорізьку АЕС можливо було би на початку вересня, але натякнув, що РФ погодиться на це лише на своїх умовах.