У Британії змінили правила голосування за наступника Джонсона через безпекові загрози

Середа, 3 серпня 2022, 15:28

Правляча Консервативна партія Великої Британії заявила в середу, що відклала розсилку бюлетенів для виборів керівництва партії після попередження розвідувальних служб про ризик фальсифікацій.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

На початку цього тижня бюлетені мали бути розіслані приблизно 180 000 членам партії, які обирають нового лідера партії та країни.

Партія заявила, що вирішила "підвищити заходи безпеки" за порадою Національного центру кібербезпеки, що є частиною британського електронного шпигунського агентства GCHQ.

Партія мала намір дозволити членам голосувати онлайн або поштою з можливістю змінити рішення до завершення голосування 2 вересня. Тепер кожен член отримає унікальний код, який дозволяє один, незмінний голос або онлайн, або поштою.

Члени партії мають отримати свої виборчі бюлетені до 11 серпня.

Національний центр кібербезпеки заявив, що "надав поради Консервативній партії щодо міркувань безпеки для онлайн-голосування, але не надав подробиць поради. Газета Daily Telegraph повідомила, що зміни були внесені у відповідь на побоювання щодо вразливості процесу голосування для хакерів, а не через конкретну загрозу з боку групи чи держави.

Джеймі Макколл, експерт з кібербезпеки аналітичного центру оборони Королівського інституту об’єднаних служб, сказав, що малоймовірно, що Росія намагатиметься прямо втрутитися в перегони за лідерство в Консервативній партії, оскільки результат не змінить політику Сполученого Королівства. Обидва кандидати на виборах є сильними прихильниками України.

Але він сказав, що вибори можуть стати приводом для "когось, хто просто хоче завдати трошки лиха".

Члени Консервативної партії обирають між міністром закордонних справ Ліз Трасс і колишнім міністром фінансів Ріші Сунаком.

Переможця буде оголошено 5 вересня, і він автоматично стане прем'єр-міністром.

Прихильники Сунака сподіваються, що відстрочка дасть йому час скоротити відставання від фаворитки перегонів Трасс, яка лідирує в опитуваннях членів партії та отримала підтримку кількох міністрів.

Нагадаємо, Трасс пообіцяла бути "найбільшим другом" України за прикладом Бориса Джонсона, якщо переможе на виборах за посаду лідера консерваторів.