Фінляндія планує обмежити видачу віз громадянам РФ

Четвер, 4 серпня 2022, 17:38

Глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його країна більше не видаватиме туристичні візи громадянам РФ за тою ж логікою, яка діяла раніше.

Про це, як пише "Європейська правда", він сказав в інтерв'ю телерадіокомпанії Yle.

Фінляндія посилить візові правила для громадян Росії, але заходи мають бути синхронізовані з іншими країнами Шенгенської угоди, заявив Хаавісто.

"Недостатньо, щоб Фінляндія приймала рішення, повинні діяти однакові правила по всій шенгенській зоні", — сказав він.

За його словами, Фінляндія звернеться до решти ЄС з проханням почати дотримуватися тих же принципів.

Сьогодні Хаавісто представив уряду можливе посилення візового режиму. На практиці це означатиме, що сімейні причини та робота в якості підстав візиту переважують туризм.

Візовий режим був на порядку денному під час зустрічі президента з урядом у його літній резиденції. Президент Саулі Нііністьо після зустрічі заявив, що візове питання знаходиться в руках уряду.

Голови найбільших груп Риксдагу раніше сигналізували, що готові припинити видачу туристичних віз росіянам. У той же час нещодавнє опитування Yle показало, що більшість фінів хочуть заборонити російським мандрівникам приїжджати до Фінляндії за туристичними візами.

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу під час візиту до Києва 3 серпня повідомив, що Естонія подасть пропозицію на розгляд ЄС заборонити видачу туристичних віз росіянам протягом найближчого тижня.

Рейнсалу у липні заявив, що Естонія наприкінці серпня на зустрічі із главами МЗС Євросоюзу запропонує закрити росіянам в'їзд та повністю припинити видачу віз на рівні ЄС.