У Європарламенті засудили плани РФ щодо "референдумів" на окупованих територіях

Середа, 21 вересня 2022, 20:58

Провідні депутати Європейського парламенту в середу виступили із заявою, в якій засуджують плани Росії провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України з метою їхньої анексії.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву підписали голова комітету Європарламенту у закордонних справах Девід Макаллістер, голова делегації в Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Вітольд Ващиковський та постійний доповідач Європарламенту з питань України Міхаель Галер.

У заяві євродепутати "рішуче засуджують декларований намір де-факто влади кількох незаконно окупованих Росією регіонів України провести фіктивні референдуми щодо приєднання цих регіонів до Росії".

"Ми вважаємо проведення та результати цих так званих "референдумів" юридично недійсними. Ми також надзвичайно стурбовані оголошеною сьогодні Кремлем частковою мобілізацією російських збройних сил", – зазначили євродепутати.

"Такі кроки не тільки становлять додаткові серйозні порушення міжнародного права з боку Росії, але й призведуть до подальшої ескалації і без того надзвичайно небезпечної ситуації, спровокованої російським вторгненням в Україну, наслідки якої будуть непередбачуваними", – додали вони.

Глава дипломатії ЄС закликає до нових санкцій проти Росії через "референдуми"

Вони вимагають, щоб Росія утрималася від будь-якої подальшої ескалації та визнала, що "продовження її неспровокованої війни проти України призведе лише до ще більших страждань, оскільки її передбачувані цілі ніколи не будуть досягнуті".

Також вони закликали Владіміра Путіна вивести російські війська з усієї території України та "повернутися за стіл переговорів", а членів Європейського Союзу – "модернізувати, координувати та продовжити свої поставки зброї".

Як відомо, окупанти планують провести з 23 по 27 вересня псевдореферендуми про приєднання до Росії захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Це рішення вже засудили ЄС, НАТО, США та інші країни.