Естонія запропонує включити в санкційний список ЄС патріарха РПЦ Кирила

Середа, 28 вересня 2022, 10:58

Естонія запропонує занести патріарха Російської православної церкви (РПЦ) Кирила (Владіміра Гундяєва) до списку санкцій Європейського Союзу.

Про це в середу заявив глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

За його словами, така ініціатива спричинена заявами патріарха, що вихваляють "геноцидну війну".

Глава РПЦ патріарх Кирил заявив днями, що у війні проти України російські солдати виконують своє покликання і обов'язок перед батьківщиною і суспільством, тому їхні дії можна порівняти із самопожертвою. За його словами, загиблим російським солдатам будуть прощені абсолютно всі їхні гріхи.

27 вересня Кирил у проповіді після літургії в храмі Христа Спасителя заявив про важливість духовної мобілізації, яка, за його словами, має допомогти "повному примиренню Росії та України". При цьому "примирення" в розумінні РПЦ не має йти шляхом "небезпечних компромісів".

Як повідомлялось, влітку Євросоюз не включив патріарха Кирила (Владіміра Гундяєва) у список осіб, на яких розширили санкції за війну РФ проти України у рамках шостого пакета, затвердженого на початку червня.

З інформації західних ЗМІ ще на етапі обговорення санкційного пакета стало відомо, що Гундяєва спершу включили у список, але врешті вилучили через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана. 

Орбан відкрито заявляв, що не підтримує запровадження санкцій проти глави Російської православної церкви, оскільки "це поставить під загрозу релігійну свободу".