Шольц розкритикував заклики до обмеження цін на імпорт газу в ЄС

П'ятниця, 9 вересня 2022, 20:11

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував пропозицію обмежити ціну на весь імпорт газу в ЄС, стверджуючи, що країни, які просувають таку ідею, не враховували наслідки такого радикального кроку.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

Відповідаючи на запитання щодо закликів до глобального обмеження цін на газ під час пресконференції з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у Берліні, Шольц висловив сильний скептицизм.

"У нас є друзі в Норвегії, які постачають нам багато газу, у нас є друзі у США, які постачають нам газ. Ми знаємо, що інші країни по всьому світу роблять те саме. І це поза юрисдикцією Євросоюзу, якщо можна так сказати", - сказав канцлер.

У Берліні стурбовані тим, що ЄС не має законної юрисдикції для примусу іноземних постачальників газу до зниження їх цін, і що будь-яке таке обмеження може просто змусити їх перенаправити постачання газу в інші частини світу.

"Тому рішення та пропозиції не такі очевидні, як здаються деяким людям. Я думаю, що нам справді потрібна копітка робота", — сказав Шольц.

Він попередив, що навіть просте націлювання цього заходу на російський газ може спровокувати Кремль на припинення поставок, що значно скоротилися, що може стати проблемою для країн Центральної Європи, які все ще отримують газ з Росії.

"Для Німеччини зрозуміло, що ми завжди враховуємо ситуацію держав-членів. Ми уважно прислухаємося до того, що скажуть держави-члени, які все ще одержують газ із Росії у великих обсягах", - сказав він.

Якщо Кремль перекриє постачання, Німеччині доведеться ділитися газом із сусідами відповідно до правил ЄС, залишаючи собі менше газу, щоб пережити цю зиму.

Нагадаємо, міністри енергетики країн Євросоюзу не змогли домовитися про те, чи слід і як вводити граничну ціну на російський природний газ.