Португалії не вистачає інфраструктури для завершення енергетичного з'єднання з Іспанією

Четвер, 20 жовтня 2022, 11:31

Португалії не вистачає 162 кілометрів інфраструктури для завершення енергетичного з'єднання з Іспанією.

Про це заявив португальський прем'єр-міністр Антоніу Кошта, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Нам не вистачає 162 кілометрів до кордону. З'єднання Іспанії з рештою Європи не має ніякого значення. Фундаментальна річ полягає в тому, що ми пов'язані з Іспанією, а вони з рештою Європи", - сказав Кошта в парламенті.

Глава уряду відповідав на запитання опозиції про його оптимізм і переконання в тому, що буде досягнута угода в ЄС щодо проєкту газопроводу, який з'єднає Піренейський півострів з рештою Європи.

Початковим проєктом є так званий Midcat для транспортування газу через Піренеї, на якому наполягають Португалія та Іспанія і який з інтересом сприймається Німеччиною. Франція, однак, поки не підтримала проєкт.

Відповідаючи на запитання про ситуацію в Португалії, якщо за відсутності угоди з Францією іспанське з'єднання буде здійснюватися, наприклад, через Італію, Кошта пояснив, що він упевнений у досягненні угоди, оскільки взаємозв'язок між усіма країнами ЄС "створює переваги" для всіх.

Однак, за його словами, для Португалії важливо мати зв'язок з сусідньою країною і мати зв'язок з рештою Європи, незалежно від того, через яку країну.

Крім того, підкреслив він, важливо, що проєкт дозволяє транспортувати газ і "зелений" водень.

"Тоді ми не просто конкуруватимемо з регазифікаційними потужностями Іспанії", - підкреслив Кошта, спростувавши таким чином поставлене питання про те, що Португалія має лише один термінал, а Іспанія - шість інфраструктур для зберігання та регазифікації.

Раніше повідомлялося, що десятки суден зі скрапленим природним газом кружляють біля берегів Іспанії, не маючи можливості отримати місця для розвантаження.