У Латвії розслідують ввезення залізничних шпал із Білорусі в обхід санкцій

Понеділок, 24 жовтня 2022, 17:52

Латвійська прокуратура розпочала кримінальне розслідування щодо посадовців двох підприємств, яких підозрюють у порушенні санкцій ЄС – вони ввозили з Білорусі дерев'яні шпали зі сталевими цвяхами, тоді як ввезення деревини і сталі було заборонене після вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

У серпні управління податкової та митної поліції Служби державних доходів Латвії на підставі інформації митного управління розпочало кримінальний процес проти двох посадових осіб латвійських підприємств.

Як констатувало митне управління, у Латвію з боку Білорусі в'їхав транспортний засіб із вантажем білоруського походження – з декларації на імпорт випливало, що це складні дерев'яні конструкції, що призначалися для продажу у вільному обігу.

Під час перевірки з'явилася підозра, що у товару неправильний код. Під час огляду вантажу з'ясувалося, що це залізничні шпали з дерева і сталеві цвяхи, які заборонено ввозити в ЄС через санкції.

Досудове розслідування засвідчило, що два латвійські підприємства укладали угоди з білоруською компанією, імпортуючи товари білоруського походження, що порушувало заборону на ввезення білоруських виробів із дерева і сталі. Вантаж було конфісковано, було розпочато кримінальний процес.

У жовтні 2022 року справу було передано в прокуратуру для початку кримінального переслідування. Порушники можуть отримати до чотирьох років позбавлення волі, а до юридичних осіб може бути застосовано ліквідацію, обмеження прав, конфіскацію майна або штраф.

Нагадаємо, в червні служба державних доходів Латвії виявила понад 400 спроб обійти санкції, запроваджені проти Росії та Білорусі, на підставі чого порушено понад 10 кримінальних проваджень.