У Британії попередили про значний ризик дефіциту газу взимку

Понеділок, 3 жовтня 2022, 17:19

У Великій Британії існує значний ризик нестачі газу, що може вплинути на постачання електроенергії.

Про це йдеться в заяві галузевого регулятора Ofgem, пише "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Ofgem написав листа у відповідь на запит компанії SSE, яка управляє чотирма газовими електростанціями у Британії, що виробляють електроенергію.

Регулятор заявив, що через війну Росії з Україною існує ймовірність того, що у Британії може виникнути "надзвичайна ситуація з постачанням газу".

Це призведе до припинення поставок на електростанції, що використовують газ для вироблення електроенергії в країні.

У цьому разі компанії ризикують залишитися без грошей через величезні збори, які вони платять, якщо не можуть постачати електроенергію.

SSE занепокоєна тим, що операторам газових електростанцій загрожують штрафи в мільйони фунтів стерлінгів, якщо вони не зможуть виконати обіцянки з постачання електроенергії, "викликані подіями, що не залежать від них".

У разі припинення постачання електроенергії оператори повинні будуть сплатити так звану "плату за дисбаланс".

Ofgem заявила, що це "може призвести до потенційної неплатоспроможності газових операторів у разі виникнення аварійної ситуації з постачанням газу".

Газета The Times, яка першою повідомила про лист, пише, що середня за розміром електростанція може зіткнутися з витратами в розмірі 276 млн фунтів стерлінгів на день, якщо вона не зможе виробляти електроенергію. Ця сума може зрости до 475 млн фунтів для більших електростанцій.