Підсанкційний російський мільярдер через суд домігся права користуватися своєю яхтою у Франції

Середа, 5 жовтня 2022, 18:51

Французький суд зобов'язав митну службу країни звільнити конфісковану яхту, що належить російському мільярдеру Алєксєю Кузьмічову, який потрапив під європейські санкції.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Митники вилучили 27-метрову яхту "La Petite Ourse" 16 березня, після того, як її власник, один з основних акціонерів російського "Альфа-банку" Кузьмічов, у березні потрапив під санкції ЄС за зв'язки з президентом РФ Владіміром Путіним.

Апеляційний суд Парижа постановив, що митники не дотримувалися правильних процедур під час висадки на судно, пришвартоване в місті Антіб на Лазурному березі.

Представившись керівництву верфі, агенти послалися на розслідування шахрайства, що, згідно з французьким законодавством, дозволяє митниці обшукувати судно.

Кузьмічов подав до суду на французьку владу, намагаючись повернути доступ до двох своїх яхт, що перебувають у Франції, "La Petite Ourse" і "La Petite Ourse II".

Як особі, яка перебуває під санкціями, чиї активи заморожено, Кузьмічову, як і раніше, заборонено вивозити "La Petite Ourse" за межі територіальних вод Франції, але тепер йому дозволено мати доступ до яхти і використовувати її в межах французьких вод, сказав його адвокат.

Суд також постановив, щоб французька митниця виплатила олігарху компенсацію в розмірі 10 000 євро.

Рішення щодо другого судна, "La Petite Ourse II", пришвартованого в Каннах, суд у Руані ухвалить пізніше.

Це рішення підкреслює проблеми, з якими стикаються європейські країни під час заморожування активів російських олігархів.

Нагадаємо, Європейський союз не включив до восьмого пакета санкцій проти Росії алмазодобувного гіганта "Алросу".