Прем'єр Чехії за посилення санкцій проти Білорусі через підтримку РФ у війні

Вівторок, 1 листопада 2022, 17:43

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала за підсумками візиту до України у вівторок заявив, що вважає необхідним зосереджувати увагу на Білорусі, яка допомагає Росії в її повномасштабній війні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novinky.

Під час зустрічі з представниками українського уряду чеські міністри обговорили необхідність подальшого посилення санкцій проти Росії. За словами Фіали, Європа також повинна більше уваги приділяти Білорусі, яку Росія підтримує і допомагає різними способами.

"Росію потрібно поставити у ще більшу ізоляцію. Росія не пом'якшує свою політику; навпаки, вона стає жорсткішою. Розглядається, серед іншого, роль Білорусі і те, чи варто звертати на неї увагу. Проти Білорусі діють певні санкції, але Росія не може уникнути санкцій через Білорусь", – сказав чеський прем'єр.

50+ проєктів для посилення ЗСУ: Україна та Чехія домовились про подальшу підтримку

"Необхідно пам'ятати, що атаки на Україну відбуваються з білоруського повітряного простору, Білорусь постачає Росії зброю, у них тісно пов'язана економіка. Ми повинні бачити це саме так", – додав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Як відомо, на початку жовтня країни Балтії, Польща та Ірландія запропонували Європейській комісії в межах дев’ятого пакету санкцій ЄС запровадити проти Білорусі такі ж обмеження, як і проти Росії.

Нагадаємо, чеські міністри на чолі з прем'єр-міністром Петром Фіалою напередодні провели переговори з українським урядом та президентом Володимиром Зеленським у Києві. Візит мав на меті висловити чітку підтримку Україні, яка протистоїть російському вторгненню, а також підтримати амбіції України щодо вступу до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу.

Члени обох урядів також обговорили питання повоєнної відбудови України. Чеська делегація прибула до Києва невдовзі після того, як українська столиця вкотре стала об'єктом російської ракетної атаки.